Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak pek, esnek ve uysal bir dokumada olmalı, güzel bir aromaya ve mazbut yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf duru katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu mualla miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaerken en özen etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. cümle muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve muhtevaime apiko hasta etmek muhtevaindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro gönen değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde muhtevailen bir puro mefkûre gönen değerlerinde muhtevailiyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine göre oldukça mutabık ve muhtevailebilir en kusursuz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken değişik bir insan bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir değer bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk gönen nüansı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değdavranışimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değdavranıştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna saat ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yararlı değer bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah molekül vasati 6 ay içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tevdi üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı muhtevain belli başlı bir saat içerisinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca aşkın hararet değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri elde etmek muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu değer iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz mualla gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in daima ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile omuz omuza gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en yararlı alternatif olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen alma hem gönen tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.